Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z dyni i pomarańczy pachnąca wanilią i cynamonem

Składniki:

  • 4 duże pomarańcze
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 kieliszek białego półsłodkiego wina
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 3 goździki
  • szczypta cukru waniliowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • gałązka estragonu
  • szczypta imbiru


    Sposób przyrządzenia:
    Marchewkę i dynię umyć, obrać, z dyni usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomarańcze sparzyć, osuszyć z jednej obrać skórkę i podzielić na cząstki, z 3 pomarańczy wycisnąć sok. Dynię i marchewkę włożyć do garnka zalać sokiem z pomarańczy, dodać 2 szklanki wody i wino, goździki, skórkę pomarańczową, szczyptę cynamonu, imbiru i gotować około 30 minut. Dodać cukier waniliowy. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy, gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąć goździki, zmiksować, dodać rodzynki, doprawić do smaku miodem i jeszcze gotować 2minuty. Zupę przelać do kompotierek, udekorować cząstkami pomarańczy i estragonem.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *