Składniki:
- 10 dag mięsa z indyka
- 2 łyżki masła
- 2 średnie cebule
- po 20 dag: marchwi, szparagów, kalarepki, kalafiora i świeżej zielonej fasolki
- 60 dag świeżego zielonego groszku
- sól
- trochę miodu
- 2 pęczki zielonej pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle. Zalać 1 l wody, dodać obraną cebulę i gotować 1 godz. Warzywa umyć, oczyścić, obrać i pokroić na małe kawałki. Wyłuskać groszek. Mięso wyjąć, wywar doprowadzić do wrzenia, wrzucić marchew, kalarepkę, szparagi i gotować przez dalszych 15 minut. Zupę zdjąć z ognia, doprawić solą oraz miodem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Uwaga. Jarzyny można zastąpić mrożonką.