Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa truskawkowa cytryną pachnąca

Składniki:

  • 80 dkg pieczarek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • szczyptę otartej z cytryny skórki
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki śmietany

    Sposób przyrządzenia:
    Jajka zmiksować ze śmietaną, 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym. Na patelni rozgrzać masło, wlać zmiksowane jajka, smażyć jak omlet. Usmażone jajka pokroić w kostkę. Truskawki dokładnie umyć, pokroić na połówki. W rondlu doprowadzić do wrzenia 4 szklanki wody, sok jabłkowy, połowę truskawek, skórkę cytrynową i resztę cukru. Gotować kilka minut, wywar przetrzeć przez sito. Do przetartego wywaru dodać kostkę z jajek, resztę truskawek, posiekane kilka listków mięty. Podawać na zimno lub gorąco.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *