Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa porowo-ziemniaczana z grzankami

 

Składniki:

  •  3-4 pory
  •  1 łyżka masła
  •  600 g ziemniaków
  •  1 l bulionu
  •  1 szkl. mleka
  •  1 żółtko
  •  grzanki

Sposób wykonania:

  1. Białe części porów pokroić na plasterki, resztę usunąć.
    Następnie wrzucić pory na rozgrzany tłuszcz i dusić na małym ogniu.
    W trakcie duszenia się porów obrać ziemniaki, które pokroić w kostkę i wrzucić do porów.
    Całość zalać bulionem i trzymać na ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
    Wówczas przetrzeć całość przez sito i wlać do zupy jeszcze mleko.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec zaprawić zupę roztrzepanym żółtkiem.
    Przed podaniem każdą porcję posypać grzankami.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *