Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa porowa Anny

Wypróbuj dziś z nami przepis na pyszną zupę z porów. Aby ją wykonać  potrzebujesz: porów, masła, bulionu, śmietany i żółtego sera. 
 

Składniki:

  • 2 pory
  • 3 łyżki masło
  • 1 l bulionu
  • 1 cebula
  • 500 ml śmietany 30%
  • 30 dag sera żółtego
  • 5 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pory dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą, aby cały piasek między liśćmi się wypłukał.
    Wówczas pokroić go na mniejsze kawałki.
    Obraną cebule posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Gdy lekko się zeszkli dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pory.
    Całość przemieszać i trzymać chwilę na ogniu.
    Wówczas zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
    Wówczas zaprawić zupę śmietaną.
    Dodać starty żółty ser.
    Gotować jeszcze około 3 minuty.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *