Wypróbuj dziś z nami przepis na pyszną zupę z porów. Aby ją wykonać potrzebujesz: porów, masła, bulionu, śmietany i żółtego sera.
Składniki:
- 2 pory
- 3 łyżki masło
- 1 l bulionu
- 1 cebula
- 500 ml śmietany 30%
- 30 dag sera żółtego
- 5 ziemniaków
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pory dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą, aby cały piasek między liśćmi się wypłukał.Wówczas pokroić go na mniejsze kawałki.Obraną cebule posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Gdy lekko się zeszkli dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pory.Całość przemieszać i trzymać chwilę na ogniu.Wówczas zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.Wówczas zaprawić zupę śmietaną.Dodać starty żółty ser.Gotować jeszcze około 3 minuty.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4