Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pieczarkowa Ewy

Najlepsze przepisy na pyszne zupy. Tym razem przepis na smakowitą zupę pieczarkową. Do jej wykonania potrzebujesz: porcji z kurczaka i warzyw do ugotowania wywaru, pieczarek, śmietany i przypraw. 
 

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • udko z kurczaka
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka lub seler
  • siekana pietruszka i koperek
  • 1 cebula 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • olej 

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka umyć i przełożyć do garnka.
    Zalać je 3 litrami wody i zagotować.
    Dodać obrane i pokrojone warzywa.
    Wrzucić jeszcze ziele angielskie i liść laurowy.
    Gotować na małym ogniu do powstania aromatycznego wywaru.
    W między czasie obrane pieczarki pokroić i obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. 
    Wywar przecedzić i dodać do niego pieczarki.
    Gotować na małym ogniu około 20 minut.
    Na koniec zaprawić zupę śmietaną.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *