Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa paprykowa z krewetkami.

Skład:

  • 500g pomidorów
  • 500g papryki czerwonej
  • 40g masła
  • 1 pokrojona cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka Cayenne
  • 1-2 łyżki sherry
  • 2 łyżeczki tymianku
  • por, natka pietruszki, liść laurowy
  • 1l bulionu rybnego
  • 125ml śmietany
  • sol, pieprz
  • 100g krewetek
  • szczypiorek

Sposób przyrządzenia:
Pomidory i paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Cebulkę podsmażyć na maśle. Dodać wyciśnięty czosnek i cayenne. Dodać sherry, poczekać aż wyparuje. Smażyć, dodając: pomidory, paprykę, tymianek, związane razem por, pietruszka i liść laurowy Dodać bulion rybny. Gotować na małym ogniu ok.30 min, aż papryka zmięknie. Wyciągnąć związane warzywa. Zupę zmiksować i przelać przez sito. Lekko podgrzać, dodać śmietany, doprawić sola i pieprzem, wrzucić krewetki i szczypiorek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *