Skład:
- 500g pomidorów
- 500g papryki czerwonej
- 40g masła
- 1 pokrojona cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka Cayenne
- 1-2 łyżki sherry
- 2 łyżeczki tymianku
- por, natka pietruszki, liść laurowy
- 1l bulionu rybnego
- 125ml śmietany
- sol, pieprz
- 100g krewetek
- szczypiorek
Sposób przyrządzenia:
Pomidory i paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Cebulkę podsmażyć na maśle. Dodać wyciśnięty czosnek i cayenne. Dodać sherry, poczekać aż wyparuje. Smażyć, dodając: pomidory, paprykę, tymianek, związane razem por, pietruszka i liść laurowy Dodać bulion rybny. Gotować na małym ogniu ok.30 min, aż papryka zmięknie. Wyciągnąć związane warzywa. Zupę zmiksować i przelać przez sito. Lekko podgrzać, dodać śmietany, doprawić sola i pieprzem, wrzucić krewetki i szczypiorek.