Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ogórkowa z ziemniakami

 

Składniki:

  • 3 ogórki sałatkowe
  • 125 ml białego wina
  • 400 ml wywaru z warzyw
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 250 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle.
    Wówczas dodać do niej ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Zalać całość wywarem oraz winem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
    Zupę wówczas zdjąć z ognia a gdy ostygnie zmiksować na jednolity krem.
    Dodać ogórki zmiksowane ze śmietaną.
    Na koniec doprawić do smaku solą i posypać posiekaną natką pietruszki.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *