Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto, figi i daktyle

 

Składniki:

  • 50 g mąki
  • 100 g fig, daktyli i rodzynek
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g suszonych moreli, migdałów i skórki pomarańczowej
  • 4 jajka
  • wafel tortowy prostokątny lukier

Sposób wykonania:

  1. Owoce pokroić na mniejsze kawałki.
    Natomiast rodzynki sparzyć wrzątkiem a obrane migdały posiekać.
    Następnie do żółtek dodać cukier puder i całość utrzeć.
    Dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, dokładnie ale delikatnie połączyć aby piana nie osiadła.
    Wówczas wrzucić owoce i bakalie, wymieszać.
    Powstałą masę rozsmarować na waflu, wyłożonym na dnie formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *