Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 3 pory
- 60g masła
- 2l bulionu warzywnego
- 250 ml kremówki
- 150g mrożonego groszku
- 3 trójkąciki topionego serka śmietankowego
- sól, pieprz, curry
- 3 surowe filety z łososia
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pory umyć, dwa pokroić w spore kawałki. Rozgrzać masło i podsmażyć na nim ziemniaki, a potem dodać cebulę i razem podsmażyć. Włożyć do garnka kawałki porów, wlać bulion warzywny, wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min. Pozostałe pory pokroić w cienkie paseczki. Po 20 min. gotowania wyjąć z garnka kawałki porów i zmiksować kostki ziemniaków z bulionem. Włożyć do zupy pokrojony w paseczki por wraz ze śmietaną i groszkiem, gotować jeszcze 10-15 min. Dodać serek topiony i mieszając stopić go na wolnym ogniu. Przyprawić zupę solą, pieprzem i curry. Filety z łososia pokroić w cienkie plasterki i dodać do zupy. Przepis na ok. 10 porcji.