Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z brukselki

Składniki:


• 50 dag brukselki
• 40 dag warzyw mieszanych ( marchewka, por, pietruszka, seler )
• 1 cebula
• 1 ziemniak
• 2 łyżki masła
• 1 szklanka słodkiej śmietanki
• 2 żółtka
• sól
• 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Warzywa mieszane i ziemniak umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla, dodać masło i przekrojoną na cztery części obraną cebulę. Chwilę poddusić, zalać wrzącą wodą, osolić. Gotować 30 minut. Następnie dodać brukselkę przygotowaną w taki sposób jak wcześniejsze warzywa. Ugotować ją do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować, podgrzać. Śmietankę rozmącić z żółtkami, wlać do gorącej zupy i chwilę podgrzewać w trakcie mieszania. Rozlać do filiżanek. Każdą porcję posypać zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem grzanek z bułki, groszku ptysiowego.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (lidl)

1 comment for “Zupa krem z brukselki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *