Składniki:
- ½ kg buraczków
- 1 średnia cebula
- 2 ziemniaki
- kwaśne jabłko
- 1 duża czerwona papryka
- 2 łyżki masła
- 2 litry bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- szczypta suszonego tymianku
- sok z ½ cytryny
- ziarenka sezamu
- szczypta cukru
Sposób przyrządzenia:
Buraczki, cebulę, ziemniaki, jabłko, umyć, obrać. Paprykę umyć, osączyć usunąć gniazda nasienne. Wszystkie warzywa drobniutko pokroić. W garnku rozgrzać masło, przełożyć warzywa i dusić około 5 minut, wlać bulion, gotować 25 minut, aż warzywa będą miękkie, zmiksować. Krem doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Posypać sezamem.