Składniki:
- 1 szklanka mrożonego bobu
- ½ kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 duży ziemniak
- 1 mała cukinia
- ½ szklanki mrożonego groszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 6 ziarenek kolendry
- sól
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki, marchewkę, cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć pieprzem cayenne i cynamonem, smażyć około 2 minuty. Dodać pokrojone warzywa, bób i zielony groszek, zalać wodą, gotować 40 minut na małym ogniu. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zagotować, przetrzeć przez sito, dodać do zupy razem z koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku pieprzem i ziarenkami kolendry, gotować jeszcze przez 20 minut, doprawić solą. Doskonale smakuje z białym pieczywem.