Składniki:
- 1 kg wołowiny (zrazówka, pierwsza krzyżowa)
- 6 łyżek oliwy
- 1 szklanka czerwonego wina
- mąka
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Nadzienie:
- szynka wędzona w plastrach
- czosnek
- ogórek kiszony
- cebula
- ostra musztarda
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone mięso kroimy w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm, przykrywamy folią i rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Solimy, pieprzymy i smarujemy z jednej strony musztardą. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplastry. Ogórki kroimy w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa układamy na warstwie musztardy po plastrze szynki, kawałku ogórka, obranym ząbku czosnku i kilka piórek cebuli. Następnie zwijamy mięso ciasno w rulon i spinamy wykałaczką lub obwiązujemy białą bawełnianą nitką. Rolady obtaczamy w mące, obrumieniamy na rozgrzanej oliwie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką czerwonego wina, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, polewając kilkakrotnie zrazy wytworzonym sosem. Przed podaniem usuwamy nitką lub wykałaczki, a zagęszczony mąką sos podajemy w sosjerce.