Składniki:
- 25 dkg pieczarek
- 6 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 20 dkg wędzonego boczku
- szklanka śmietany
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć, ponakłuwać widelcem, oprószyć solą. Obłożyć plasterkami czosnku, każdy zawinąć w folię spożywczą. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni C. Pieczarki i obraną cebulę posiekać i zeszklić na patelni na maśle, dodać majeranek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę podsmażyć na oddzielnej patelni. Ziemniaki przekroić na pół i obłożyć grzybami. Podawać z podsmażonym boczkiem i śmietaną.