Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczany krem Renaty

Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników gęstych zup. Tym razem ziemniaczany krem. Potrzebne składniki do jego przyrządzenia: ziemniaki, bulion z kurczaka, seler, por i przyprawy. 

 

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1/4 dużego selera
  • pół pora
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
    Następnie obrać marchewkę, pokroić i dodać do ziemniaków.
    Selera i pora również obrać, pokroić i dodać do reszty składników. 
    Natomiast obrana cebulę posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Zeszklić ją po czym dodać do pozostałych warzyw.
    Zalać całość bulionem.
    Dodać pieprz i sól do smaku.
    Zagotować i trzymać na małym ogniu do miękkości wszystkich skalników.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Całość zmiksować na jednolity krem.
    Zaprawić go śmietaną i jeszcze raz zagotować.
     
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *