Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zielony groszek z sezamem i miodem

Składniki:

  • 25 dag zielonego groszku
  • 1 łyżka ziaren białego sezamu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczką miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Oczyszczone strączki groszku gotować około 5 minut w osolonym i ocukrzonym wrzątku.
Po tym czasie go odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie ocet ryżowy wymieszać z łyżką wody, miodem, olejem sezamowym oraz oliwą  z oliwek.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sosem polać groszek.
Na koniec sezam uprażyć na suchej rozgrzanej patelni i na koniec posypać nim groszek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *