Składniki:
- 1 brokuł (średni) – 2 szt.
- 3 cebula
- 4 marchewki
- 1 szklanka groszku
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy – sól, lubczyk, wegeta, pieprz, cukier
Sposób przyrządzenia:
Jeden brokuł ugotować do miękkości w 3/4l osolonej wody i zmiksować/przetrzeć przez sito. Cebulę, marchew i grube części brokuła pokroić w nie za drobną kostkę i w 1l wody ugotować na półtwardo, posolić, popieprzyć (sporo), dodać posiekany lubczyk (albo łyżeczkę suszonego) i łyżkę wegety oraz odrobinę cukru. Wsypać groszek, różyczki brokuła, drobno pokrojony czosnek i wlać zmiksowaną masę brokułową. Poczekać aż zacznie pykać, ewentualnie jeszcze doprawić.
Można zabielić śmietaną lub jogurtem.
1 comment for “Zielona zupa wiosenna”