Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka z pieczarkami Bogny

Dla miłośników żeberek. Znakomity przepis na żeberka z pieczarkami. Przepis zawiera: żeberka wieprzowe, pieczarki, cząber i gałkę muszkatołową. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 15 dag pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miseczki przelać olej.
    Dodać do niego goździki, ostrą paprykę, cząber i gałkę muszkatołową.
    Wrzucić ziele angielskie i ziarenka jałowca. 
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Wstawić je do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia przełożyć żeberka do rękawa do pieczenia.
    Wrzucić jeszcze obrane i pokrojone pieczarki.
    Worek nakłuć wykałaczką po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *