Dla miłośników żeberek. Znakomity przepis na żeberka z pieczarkami. Przepis zawiera: żeberka wieprzowe, pieczarki, cząber i gałkę muszkatołową.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 15 dag pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka jałowca
- 2 goździki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cząbru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miseczki przelać olej.Dodać do niego goździki, ostrą paprykę, cząber i gałkę muszkatołową.Wrzucić ziele angielskie i ziarenka jałowca.Całość dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Wstawić je do lodówki na całą noc.Następnego dnia przełożyć żeberka do rękawa do pieczenia.Wrzucić jeszcze obrane i pokrojone pieczarki.Worek nakłuć wykałaczką po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 4