Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w marynacie z rozmarynem Oli

Nie wiesz co przygotować na obiad? Przyrządź pyszne, soczyste żeberka przepisu Oli. Przepis zawiera: żeberka, miód, musztardę i rozmaryn. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka gałązek rozmarynu 
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miseczki przełożyć miód, musztardę i olej.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać słodką i ostrą paprykę.
    Ponownie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą natrzeć żeberka.
    Odstawić na około 2 godziny
    Po tym czasie przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego.
    Dodać gałązki rozmarynu.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *