Składniki:
- 1,6 kg wieprzowych żeberek
- 200 ml zalewy z ananasa
- soku z 1 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 4 czerwone chili
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić.Następnie do miseczki przelać sok z ananasa.Dodać do niego sok z cytryny oraz miód.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać drobno posiekane papryczki chili (bez pestek).Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem,.Powstałą marynatą zalać żeberka.Odstawić je na około 2 godziny.Po tym czasie wstawić żeberka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,15 minut.
Liczba porcji: 5