Poznaj sekret przepysznych przepisów na żeberka. Żeberka przepisu Urszuli to nasza dzisiejsza propozycja. Przepis zawiera: żeberka, musztardę, miód i czosnek.
Składniki:
- ½ kg żeberek
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miseczki przełożyć musztardę, miód, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny.Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmaryn.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Odstawić je na kilka godzin, aby dobrze się zamarynowały.Po tym czasie kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4