Mix kolorów i smaków. Dziś przepis na pyszne, aromatyczne żeberka przepisu Matyldy. Do ich wykonania będziesz potrzebować: żeberek wieprzowych, ketchupu, dżemu pomarańczowego oraz cebuli i czosnku.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 pomarańcze
- 1 słoiczek dżemu pomarańczowego
- 1 szkl ketchupu
- 2 łyżki posiekanych gałązek tymianku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie z pomarańczy wycisnąć sok i przelać go do miseczki.Dodać do niego dżem pomarańczowy oraz ketchup.Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze tymianek, cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą natrzeć żeberka.Wstawić je do lodówki na całą noc.Następnego dnia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 8