Baza najlepszych przepisów na soczyste żeberka. Tym razem żeberka pomysłu Marka. Lista zakupów: żeberka, czosnek, oliwa z oliwek i ketchup.
Składniki:
- ½ kg żeberek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- szczypta goździków
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przełożyć ketchup, oliwę z oliwek i sos sojowy.Dodać starty imbir, cukier puder i goździki.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Wstawić je na kilka godzin do lodówki.Im dłużej żeberka się marynują tym lepiej.Następnie kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.Można je również wstawić do piekarnika i upiec.Piekarnika rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i piec około 1,15 minut.
Liczba porcji: 5