A teraz przepis na soczyste a zarazem chrupiące żeberka. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: żeberek, miodu, czosnku oraz oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 3 łyżki majeranku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać miód i oliwę z oliwek.Dokładnie wymieszać.Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek oraz ostrą paprykę.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku jeszcze solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.Najlepiej, aby mięso marynowało się przez całą noc.Następnego dnia ułożyć na blasze do pieczenia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4