Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Krzysztofa

A teraz przepis na soczyste a zarazem chrupiące żeberka. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: żeberek, miodu, czosnku oraz oliwy z oliwek.
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 
  • 3 łyżki majeranku 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać miód i oliwę z oliwek.
    Dokładnie wymieszać.
    Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek oraz ostrą paprykę.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku jeszcze solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
    Najlepiej, aby mięso marynowało się przez całą noc.
    Następnego dnia ułożyć na blasze do pieczenia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *