Pyszne i sprawdzone przepisy na żeberka. Dziś przepis na żeberka Kingi. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek, miodu, ketchupu oraz czosnku.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- słodka, mielona papryka
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Do miseczki przełożyć musztardę, miód oraz ketchup.Dodać jeszcze olej oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wrzucić majeranek i ostrą paprykę.Całość wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Odstawić na około 3 godziny.Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 5