Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Kingi

Pyszne i sprawdzone przepisy na żeberka. Dziś przepis na żeberka Kingi. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek, miodu, ketchupu oraz czosnku. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • słodka, mielona papryka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miseczki przełożyć musztardę, miód oraz ketchup. 
    Dodać jeszcze olej oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić majeranek i ostrą paprykę.
    Całość wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Odstawić na około 3 godziny.
    Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *