A teraz przepis dla miłośników grillowania. Czyli soczyste żeberka pomysłu Eweliny. Do wykonania tego przepisu oprócz żeberek potrzebujesz: piwa, czosnku, musztardy, tymianku i rozmarynu.
Składniki:
- ½ kg żeberek wieprzowych
- 1, 5 szkl jasnego piwa
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki ostrej musztardy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miseczki wlać piwo.Dodać do niego musztardę i razem wymieszać.Wówczas dodać obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Dodać jeszcze rozmaryn, tymianek i liść laurowy.Całość przemieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Dio powstałej marynaty włożyć żeberka.Wstawić do lodówki na całą noc.Następnego dnia odsączyć mięso z nadiru marynaty.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4