Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka Konstantego

Gorąco polecamy sprawdzone przepisy na znakomite żeberka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek, piwa, majeranku, czosnku, cebuli i jałowca. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 1,5 szkl piwa 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżeczka kminku 
  • kilka ziaren jałowca 
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miski wlać piwo.
    Dodać do niego kminek, majeranek i ziarenka jałowca.
    Braną cebulę i czosnek posiekać po czym wrzucić do piwa.
    Całość wymieszać i dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Do powstałej marynaty włożyć żeberka.
    Wstawić na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 2 godzin. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *