Dla miłośników gęstych zup. Zbiór znakomitych przepisów. Dziś przepis na pieczarkowy krem Małgorzaty. Lista składników: pieczarki, cebula, czosnek, por i bulion grzybowy.
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- ½ l bulionu grzybowego
- 1 cebula
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- ¼ l śmietany
- olej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem.Lekko przesmażyć.Następnie obranego pora pokroić na mniejsze kawałki.Pieczarki również obrać, pokroić na plasterki i razem z porem wrzucić do cebuli i czosnku.Razem smażyć kilka minut na małym ogniu.Następnie zalać całość bulionem grzybowym.Gotować na małym ogniu około 15-20 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki, jednolity krem.Zaprawić go śmietaną i ponownie postawić na ogniu.Zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4