Składniki:
- 3-4 gniazdka makaronu wstążek
- ok. 200 g wiśni
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- utłuczone parę ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
- Wiśnie dokładnie umyć i wydrylować po czym wrzucić je do rondelka.
Trzymać na małym ogniu do momentu, aż puszczą sok.
Wówczas dodać do nich cynamon i ziele angielskie.
Wymieszać i zdjąć z ognia.
Następnie jajka roztrzepać razem z miodem.
Natomiast makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
Gotowy odcedzić i wymieszać z wiśniami oraz jajkami i miodem.
Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułka tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut.
Liczba porcji: 5