4 mnijesze lub 3 duuuże porcje
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- czosnek (ile kto lubi, ja daje 3 ząbki)
- margaryna do smażenia i natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- przecier pomidorowy
- ok. 20 dag żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w woreczkach, odsączyć, wyjąć z torobek (można go połozyć od razy w natłuszczonym naczyniu żroodpornym). W garku rozpuszczić odrobinę margaryny, wrzucić mięso podmażyć, zalać wodą, podgotować 5 min. Kiedy woda odparuję, na tylę, że będzie mięso będzie z niej wystawało, dodać przecier pomidorowy i posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos z mięsem wylać na ryż, posypać startym żółtym serem i włozyć do piekarnika (180 – 200 st.) zapiekać ok. 15 – 20 min. Smacznego.
1 comment for “Zapiekanka z ryżu i mięsa”