Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z ryżu i mięsa

4 mnijesze lub 3 duuuże porcje
Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • czosnek (ile kto lubi, ja daje 3 ząbki)
  • margaryna do smażenia i natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • przecier pomidorowy
  • ok. 20 dag żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w woreczkach, odsączyć, wyjąć z torobek (można go połozyć od razy w natłuszczonym naczyniu żroodpornym). W garku rozpuszczić odrobinę margaryny, wrzucić mięso podmażyć, zalać wodą, podgotować 5 min. Kiedy woda odparuję, na tylę, że będzie mięso będzie z niej wystawało, dodać przecier pomidorowy i posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos z mięsem wylać na ryż, posypać startym żółtym serem i włozyć do piekarnika (180 – 200 st.) zapiekać ok. 15 – 20 min. Smacznego.

1 comment for “Zapiekanka z ryżu i mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *