Składniki:
• ryż ugotowany 1,5 szklanki
• masło 1 łyżka
• żółtko surowe 1 sztuka
• cukier z naturalną wanilią 1 łyżka
• cukier cynamonowy 1 łyżka
• śliwki 7 sztuk
Sposób przyrządzenia:
Ryż można ugotować na mleku będzie lepszy smak zapiekanki. Żółtko utrzeć z cukrem i dodać do ryżu razem z masłem. Wymieszać. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy ryż. Na wierzchu układamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek. Posypujemy je cukrem z naturalną wanilią i cukrem cynamonowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180’C na 20 minut. Nakładamy lekko przestudzoną i możemy polać słodką śmietanką.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi