Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane brzoskwinie z migdałami

Składniki:

  • 6 brzoskwiń
  • 1 szkl. płatków migdałowych
  • ½ szkl. cukru
  • jajko
  • 1 szkl. białego deserowego wina
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Brzoskwinie przekroić na połówki po czym wyjąc z nich pestki i wydrążyć łyżeczkę miąższu.
    Miąższ ten dodać do jajek, posypać cukrem oraz płatkami migdałowymi i dokładnie utrzeć.
    Powstałą masą wypełnić brzoskwinie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
    Przykryć każdą plasterkiem masła i podlać winem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *