Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina w sosie myśliwskim

Składniki:
• 1 kg wołowiny bez kości
• włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 0.5 selera)
• 1 cebula
• kilka ziaren pieprzu
Sos:
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka mąki
• 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
• sól, pieprz czarny
• 4-5 ziaren tłuczonego jałowca
• cząber
• kminek
• sok z 0.5 cytryny lub łyżeczka octu winnego
• 1.5 szklanki rosołu

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem, włożyć do rondla i zalać wrzątkiem tak, aby było całkowicie przykryte. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Następnie dodać włoszczyznę cebulę opieczoną na suchej patelni lub blasze, i gotować, aż mięso będzie miękkie. Przyrządzić sos: rozgrzać masło na patelni, dodać masło, dobrze rozetrzeć , dolać rosołu, wymieszać na gładką masę, dolewać dalej, aż sos będzie miał żądaną gęstość, dodać przyprawy i sok z cytryny lub ocet winny. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć je z rosołu, pokrajać na plastry i polać sosem.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *