Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego pieczeniowego
- kilka śliwek suszonych
- kilkanaście rodzynek
- cebula
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mąka
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, obrać z błon osączyć. W rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać oliwę i obsmażyć na nim mięso. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Śliwki i rodzynki umyć i osączyć, dodać do mięsa, wylać na tyle wody, żeby pokryła potrawę. Dusić na małym ogniu, bez przykrycia przez około 30 minut. Dodać do mięsa cebulę, miód, cynamon, przyprawić solą i pieprzem, Dusić jeszcze przez około 30 minut. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę i na kilka minut przed końcem duszenia dodać do mięsa aby zagęścić sos.
1 comment for “Wołowina po żydowsku”