Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Waniliowe ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 50 dag serka waniliowego
  • 1 szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ szkl. śmietanki
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0, 75 l śliwek węgierek
  • cukier puder
  • biszkopty
     

Sposób wykonania:

  1. Żelatynę zalać śmietanką i gdy napęcznieje rozpuścić ją w gorącym mleku.
    Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem.
    Natomiast serek ubić mikserem w trakcie dodając masę żółtkową oraz mleko z żelatyną i cukier waniliowy.
    Całość dokładnie wymieszać  i połowę przelać do formy posypanej cukrem i pokruszonymi biszkoptami.
    Wstawić do zamrażalnika na 5 minut.
    Po tym czasie na wierchu ułożyć śliwki i zalać resztą kremu.
    Ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *