Składniki:
- 50 dag serka waniliowego
- 1 szkl. mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ szkl. śmietanki
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0, 75 l śliwek węgierek
- cukier puder
- biszkopty
Sposób wykonania:
- Żelatynę zalać śmietanką i gdy napęcznieje rozpuścić ją w gorącym mleku.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem.
Natomiast serek ubić mikserem w trakcie dodając masę żółtkową oraz mleko z żelatyną i cukier waniliowy.
Całość dokładnie wymieszać i połowę przelać do formy posypanej cukrem i pokruszonymi biszkoptami.
Wstawić do zamrażalnika na 5 minut.
Po tym czasie na wierchu ułożyć śliwki i zalać resztą kremu.
Ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę