W czasach współczesnych, urządzenia techniczne są nieodzowną częścią każdej kuchni. Trudno sobie dziś wyobrazić kuchnię bez takich urządzeń jak: lodówka, piec, okap kuchenny, zmywarka, kuchenka mikrofalowa, mikser, czajnik elektryczny, frytkownica itp. Nowoczesne urządzenia ułatwiają pracę i oszczędzają nasz czas. Chociaż są coraz bardziej skomputeryzowane, to ich obsługa jest coraz prostsza.
Jednym z podstawowych urządzeń w kuchni jest piec. Pierwszą rzeczą, o której trzeba zdecydować wybierając go, jest rodzaj zasilania. Najpopularniejsze są piece, czyli kuchnie gazowe z tradycyjnymi palnikami gazowymi i gazowym piekarnikiem. Coraz chętniej kupowane są kuchnie gazowo – elektryczne. W kuchniach elektrycznych zarówno piekarnik jak i płyta kuchenna zasilane są prądem elektrycznym. W najpopularniejszych i zarazem najtańszych kuchniach gazowych producenci stosują różne nowoczesne rozwiązanie, np. zabezpieczenie przed niekontrolowanym wyciekiem gazu, zabezpieczenie przed dziećmi, elektryczna zapalarka. Elektryczną płytę grzejną stanowią spiralne grzałki pokryte warstwą żeliwa. W zależności od mocy grzałki wyróżnia się krążki standardowe i szybkogrzejne, oznaczone czerwonym punktem na środku pola. Bardzo nowoczesnym, wygodnym, prostym w obsłudze urządzeniem jest ceramiczna płyta grzejna. Jest wykonana z odpornego na obciążenie materiału ceramicznego, ma całkowicie gładką i płaską powierzchnię, dzięki czemu spośród wszystkich płyt najłatwiej utrzymać ją w czystości. Na płycie tej wyodrębnione są pola grzejne, a wokół nich powierzchnia pozostaje chłodna. Ceramiczne płyty mogą mieć różne rodzaje pól grzejnych:
• Standardowe – spiralnie skręcona grzałka nagrzewająca się po 15 sekundach
• High light – szybko grzejne – skręcony przewód grzejny nagrzewa się po 8 sekundach
• Halogenowe – elementem grzejnym są lampy halogenowe, które nagrzewają się po ok. 3 sekundach.
Nowoczesne płyty wyposażone są w czujniki reagujące na obecność naczynia na płycie. Niektóre płyty automatycznie dostosowują pole grzejne do wielkości postawionego naczynia. Są to tzw. Czujniki auto focus, które są gwarancją nie tylko bezpieczeństwa, ale i oszczędności energii. Nowością wśród płyt ceramicznych jest płyta indukcyjna. Różni się ona od innych płyt sposobem grzania. Ciepło wytwarzane jest dzięki zastosowaniu prawa fizycznego o indykcji elektromagnetycznej. W tego typu płytach energia elektryczna jest odpowiednio przetworzona, w wyniku czego ciepło jest wytwarzane bezpośrednio na dnie naczynia, bez grzałki i bez pośrednio na dnie naczynia. Płyty te są droższe, ale pozwalają zaoszczędzić do 25% energii i skrócić czas do 30%.
Do niedawna piekarnik był nieodłączną częścią pieca. Obecnie wcale nie musi stanowić jednego urządzenia, lecz może być osobnym urządzeniem. Tradycyjne piekarniki gazowe mogą piec z góry, od dołu lub z dołu i z góry jednocześnie. Dodatkowe wyposażenie piekarników gazowych to m.in.: termosonda, „zimne drzwi” (kilkakrotnie przeszkolone). Piekarniki elektryczne mogą znacznie różnić się od siebie pod względem wyposażenie i liczby dostępnych funkcji, np. termoobieg, gril z nawiewem, pieczenie intensywne, rozmrażanie, obrotowy rożen. Droższe wersje mogą być wyposażone w katalizator zapachów, funkcję schładzania oparów z piekarnika i samo czyszczenia wnętrza. Wygodnym i bezpiecznym rozwiązaniem jest piekarnik wózkowy, który wyciąga się jak szufladę – jest więc bardziej bezpieczny.
Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez lodówki. Lodówka, czyli chłodziarka to urządzenie jednodrzwiowe, często z małym zamrażalnikiem. Chłodziarko-zamrażarki mają dwoje drzwi. Jedna komora pełni rolę chłodziarki (temp. +3 do +7oC), druga – zamrażarki (- 18 do –20oC). Dostępne są również urządzenia trzydrzwiowe z komorą zerową tzw. Komorą świeżości, w której panuje temp. Od +0,5 do +3oC, a wilgotność 50-90%. Te optymalne warunki pozwalają na znacznie dłuższe przechowywanie żywności niż w tradycyjnej lodówce. Lodówki różnią się pojemnością, mogą być wolnostojące lub do zabudowy. Nowoczesne lodówki są wyposażone w kilka wygodnych funkcji: automatyczne odmrażanie, szybkie zamrażanie i chłodzenie, dozowanie zimnych napojów.
Urządzeniem usprawniającym pracę w kuchni jest również zmywarka. Zmywanie zmywarką jest zdecydowanie bardziej ekonomiczne niż zmywanie ręczne, gdyż oszczędza wodę i prąd, potrzebuje trzykrotnie mniej wody niż do zmywania ręcznego. Używając zmywarki oszczędzamy także czas. Nowoczesne zmywarki potrafią automatycznie ocenić twardość wody, stopień zabrudzenia naczyń i ich ilość, ilość następnie dobrać odpowiedni program.
Oprócz podstawowych urządzeń takich jak wyżej wymienionych, w kuchni możemy spotkać drobny sprzęt AGD. Są to np. wielofunkcyjne roboty kuchenne, mikser, czajniki elektryczne, opiekacze, ekspresy do kawy i wiele innych. Na szczególną uwagę zasługuje mikser, bez którego trudno sobie wyobrazić przyrządzanie posiłków. O jakości miksera decyduje moc silnika. Modele o stosunkowo niskiej mocy (150-180 W) bez problemu poradzą sobie z ucieraniem kremu, ubijaniem śmietany, ale do wyrobienia np. ciasta drożdżowego potrzebny jest mikser o większej mocy (min. 250 W).
Na rynku istnieje wiele konkurencyjnych firm produkujących urządzenia AGD do kuchni. Firmy te prześcigają się w tworzeniu nowoczesnych i ekonomicznych urządzeń. Decydując się na kupno któregoś z urządzeń należy:
• wybierać znanych producentów,
• zwrócić uwagę na okres gwarancji i elementy nią objęte, ile jest punktów serwisowych w naszej okolicy.
Źródła:
„Łazienki i kuchnie” wyd. Murator
„Poradnik domowy” nr 4/2000, 12/2003