Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Urządzenia techniczne w kuchni

W czasach współczesnych, urządzenia techniczne są nieodzowną częścią każdej kuchni. Trudno sobie dziś wyobrazić kuchnię bez takich urządzeń jak: lodówka, piec, okap kuchenny, zmywarka, kuchenka mikrofalowa, mikser, czajnik elektryczny, frytkownica itp. Nowoczesne urządzenia ułatwiają pracę i oszczędzają nasz czas. Chociaż są coraz bardziej skomputeryzowane, to ich obsługa jest coraz prostsza.
Jednym z podstawowych urządzeń w kuchni jest piec. Pierwszą rzeczą, o której trzeba zdecydować wybierając go, jest rodzaj zasilania. Najpopularniejsze są piece, czyli kuchnie gazowe z tradycyjnymi palnikami gazowymi i gazowym piekarnikiem. Coraz chętniej kupowane są kuchnie gazowo – elektryczne. W kuchniach elektrycznych zarówno piekarnik jak i płyta kuchenna zasilane są prądem elektrycznym. W najpopularniejszych i zarazem najtańszych kuchniach gazowych producenci stosują różne nowoczesne rozwiązanie, np. zabezpieczenie przed niekontrolowanym wyciekiem gazu, zabezpieczenie przed dziećmi, elektryczna zapalarka. Elektryczną płytę grzejną stanowią spiralne grzałki pokryte warstwą żeliwa. W zależności od mocy grzałki wyróżnia się krążki standardowe i szybkogrzejne, oznaczone czerwonym punktem na środku pola. Bardzo nowoczesnym, wygodnym, prostym w obsłudze urządzeniem jest ceramiczna płyta grzejna. Jest wykonana z odpornego na obciążenie materiału ceramicznego, ma całkowicie gładką i płaską powierzchnię, dzięki czemu spośród wszystkich płyt najłatwiej utrzymać ją w czystości. Na płycie tej wyodrębnione są pola grzejne, a wokół nich powierzchnia pozostaje chłodna. Ceramiczne płyty mogą mieć różne rodzaje pól grzejnych:
• Standardowe – spiralnie skręcona grzałka nagrzewająca się po 15 sekundach
• High light – szybko grzejne – skręcony przewód grzejny nagrzewa się po 8 sekundach
• Halogenowe – elementem grzejnym są lampy halogenowe, które nagrzewają się po ok. 3 sekundach.
Nowoczesne płyty wyposażone są w czujniki reagujące na obecność naczynia na płycie. Niektóre płyty automatycznie dostosowują pole grzejne do wielkości postawionego naczynia. Są to tzw. Czujniki auto focus, które są gwarancją nie tylko bezpieczeństwa, ale i oszczędności energii. Nowością wśród płyt ceramicznych jest płyta indukcyjna. Różni się ona od innych płyt sposobem grzania. Ciepło wytwarzane jest dzięki zastosowaniu prawa fizycznego o indykcji elektromagnetycznej. W tego typu płytach energia elektryczna jest odpowiednio przetworzona, w wyniku czego ciepło jest wytwarzane bezpośrednio na dnie naczynia, bez grzałki i bez pośrednio na dnie naczynia. Płyty te są droższe, ale pozwalają zaoszczędzić do 25% energii i skrócić czas do 30%.
Do niedawna piekarnik był nieodłączną częścią pieca. Obecnie wcale nie musi stanowić jednego urządzenia, lecz może być osobnym urządzeniem. Tradycyjne piekarniki gazowe mogą piec z góry, od dołu lub z dołu i z góry jednocześnie. Dodatkowe wyposażenie piekarników gazowych to m.in.: termosonda, „zimne drzwi” (kilkakrotnie przeszkolone). Piekarniki elektryczne mogą znacznie różnić się od siebie pod względem wyposażenie i liczby dostępnych funkcji, np. termoobieg, gril z nawiewem, pieczenie intensywne, rozmrażanie, obrotowy rożen. Droższe wersje mogą być wyposażone w katalizator zapachów, funkcję schładzania oparów z piekarnika i samo czyszczenia wnętrza. Wygodnym i bezpiecznym rozwiązaniem jest piekarnik wózkowy, który wyciąga się jak szufladę – jest więc bardziej bezpieczny.
Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez lodówki. Lodówka, czyli chłodziarka to urządzenie jednodrzwiowe, często z małym zamrażalnikiem. Chłodziarko-zamrażarki mają dwoje drzwi. Jedna komora pełni rolę chłodziarki (temp. +3 do +7oC), druga – zamrażarki (- 18 do –20oC). Dostępne są również urządzenia trzydrzwiowe z komorą zerową tzw. Komorą świeżości, w której panuje temp. Od +0,5 do +3oC, a wilgotność 50-90%. Te optymalne warunki pozwalają na znacznie dłuższe przechowywanie żywności niż w tradycyjnej lodówce. Lodówki różnią się pojemnością, mogą być wolnostojące lub do zabudowy. Nowoczesne lodówki są wyposażone w kilka wygodnych funkcji: automatyczne odmrażanie, szybkie zamrażanie i chłodzenie, dozowanie zimnych napojów.
Urządzeniem usprawniającym pracę w kuchni jest również zmywarka. Zmywanie zmywarką jest zdecydowanie bardziej ekonomiczne niż zmywanie ręczne, gdyż oszczędza wodę i prąd, potrzebuje trzykrotnie mniej wody niż do zmywania ręcznego. Używając zmywarki oszczędzamy także czas. Nowoczesne zmywarki potrafią automatycznie ocenić twardość wody, stopień zabrudzenia naczyń i ich ilość, ilość następnie dobrać odpowiedni program.
Oprócz podstawowych urządzeń takich jak wyżej wymienionych, w kuchni możemy spotkać drobny sprzęt AGD. Są to np. wielofunkcyjne roboty kuchenne, mikser, czajniki elektryczne, opiekacze, ekspresy do kawy i wiele innych. Na szczególną uwagę zasługuje mikser, bez którego trudno sobie wyobrazić przyrządzanie posiłków. O jakości miksera decyduje moc silnika. Modele o stosunkowo niskiej mocy (150-180 W) bez problemu poradzą sobie z ucieraniem kremu, ubijaniem śmietany, ale do wyrobienia np. ciasta drożdżowego potrzebny jest mikser o większej mocy (min. 250 W).
Na rynku istnieje wiele konkurencyjnych firm produkujących urządzenia AGD do kuchni. Firmy te prześcigają się w tworzeniu nowoczesnych i ekonomicznych urządzeń. Decydując się na kupno któregoś z urządzeń należy:
• wybierać znanych producentów,
• zwrócić uwagę na okres gwarancji i elementy nią objęte, ile jest punktów serwisowych w naszej okolicy.

Źródła:
„Łazienki i kuchnie” wyd. Murator
„Poradnik domowy” nr 4/2000, 12/2003

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *