Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Ciekawostki …

Zachowanie warunków przechowywania mięs i wędlin

Utrzymanie jakości oraz trwałości artykułów spożywczych jest najważniejszym zadaniem producentów i sprzedawców z branży spożywczej. Dla konsumenta jakość to nie tylko wygląd, smak i konsystencja produktu, ale również to, co nie jest postrzegane zmysłami, czyli jakość mikrobiologiczna. Dlatego tak ważne jest zachowanie właściwego łańcucha dostaw – od producenta do sklepu.

Burger z zielska

Zdrowe fast-foody wkraczają na rynek Wodorosty morskie to nie tylko oślizły, okropny dopust boży zanieczyszczający piękne piaszczyste plaże. Jedyna brytyjska przetwórnia tych roślin pracuje 24 godziny na dobę, bo na wyroby z wodorostów jest ogromny popyt. "Morska trawa" szybko staje się najbardziej wszechstronnym i dochodowym bogactwem naturalnym Wielkiej Brytanii. Niezależnie od sposobu wykorzystania – w…

Podejrzanie dobre rady

Świat zalewają ciągle nowe ustalenia, co jest dobre dla zdrowia ludzi Niestety, często są sprzeczne i łatwo się w tym gąszczu porad pogubić. Drukarki biurowe mogą w takim samym stopniu stać się przyczyną raka, jak palenie tytoniu. Mężczyźni, którzy raz w tygodniu jedzą kalafiora lub brokuły, są mniej narażeni na problemy z prostatą. Najwięcej alkoholu…

Jedzmy zdrowo – masło czy margaryna

Od momentu gdy Mege-Mouries we Francji w 1869 roku opatentował i wprowadził na rynek tłuszczowy produkt spożywczy pod nazwą margaryna (otrzymywany wówczas płynnej frakcji łoju wołowego i mleka), który w założeniu miał zastąpić masło, rozpoczął się okres naturalnej nieufności i rywalizacji producentów tych podobnych produktów tłuszczowych. Rywalizacji o konsumentów pragnących z reguły smarować nimi pieczywo lub przygotować potrawy oraz ciasta. Zmieniały się poglądy nauki na temat roli i znaczenia tłuszczów, bardziej estetycznie opakowane. Nieufność producentów i związanych z nimi środowisk naukowych i opiniotwórczych pozostała.


Urządzenia techniczne w kuchni

W czasach współczesnych, urządzenia techniczne są nieodzowną częścią każdej kuchni. Trudno sobie dziś wyobrazić kuchnię bez takich urządzeń jak: lodówka, piec, okap kuchenny, zmywarka, kuchenka mikrofalowa, mikser, czajnik elektryczny, frytkownica itp. Nowoczesne urządzenia ułatwiają pracę i oszczędzają nasz czas. Chociaż są coraz bardziej skomputeryzowane, to ich obsługa jest coraz prostsza. Jednym z podstawowych urządzeń w…