Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mikrofalówka

Stanowi nieodzowne wyposażenie każdej nowoczesnej kuchni. Można w niej szybko rozmrażać i podgrzewać potrawy, a także w bardzo krótkim czasie przyrządzać wiele doskonałych dań. Jeśli jeszcze nie możecie się zdecydować, czy warto kupić kuchenkę mikrofalową, zapytajcie znajomych, którzy już ją mają w swojej kuchni. Na pewno Wam powiedzą, czy i na ile ułatwiła im ona życie.

Choć to naprawdę wspaniałe i użyteczne urządzenie, sporo osób ma jeszcze wątpliwości, czy aby na pewno bezpieczne, czy potrawy przyrządzane w mikrofalówce rzeczywiście nie szkodzą zdrowiu. Otóż żadne z licznych badań przeprowadzonych do tej pory nie potwierdziło szkodliwych właściwości mikrofal. Kuchenki mikrofalowe uznano za całkowicie bezpieczne, oczywiście pod warunkiem, że przestrzega się instrukcji producenta i właściwie je eksploatuje.

W kuchence zmontowane jest urządzenie wytwarzające mikrofale, czyli fale elektromagnetyczne o wysokiej częstotliwości. Rozchodzą się one we wnętrzu kuchenki, odbijają od ścianek i wnikają do potrawy. Wprawiając w drgania zawarte w pożywieniu cząsteczki wody i tłuszczu, powodują tarcie, które wytwarza ciepło. Potrawy gotują się we własnym soku, zachowując naturalny smak i aromat oraz dużo wartościowych składników (witamin, soli mineralnych). O szybkości przygotowania potrawy decyduje moc wyjściowa kuchenki. Im większa, tym krótszy czas gotowania. Mikrofale przenikają przez szkło, porcelanę i tworzywa sztuczne, dlatego w kuchenkach można używać tylko naczyń wykonanych z tych materiałów (naczynia metalowe ani inne z metalowymi częściami i ozdobami nie nadają się do mikrofalówek!).

Zanim kuchenka znajdzie się w waszej kuchni, nie zaszkodzi poznać jej zalety, możliwości i ograniczenia. Są bowiem potrawy, które lepiej gotować i smażyć na zwykłej kuchence. W mikrofalówce np. nie zrumienimy ani nie upieczemy tuszek drobiu, dużej pieczeni wołowej lub wieprzowej tak jak w zwykłym piekarniku. Może ona natomiast rozmrozić produkt i częściowo go upiec (potrawę wtedy wystarczy dopiec lub zrumienić w piekarniku lub opiekaczu), co znakomicie przyspieszy czas jej przygotowania.

Czego nie powinno się przygotowywać w mikrofalówce?
Jaj w skorupkach, ponieważ gwałtowny wzrost ciśnienia wewnątrz jaj rozsadza je. Można je gotować wyłącznie w specjalnych pojemniczkach.
Pieczywa drożdżowego. Chleb pieczony w mikrofalówce jest blady, suchy, niewyrośnięty i twardy.
Potraw smażonych. Tłuszcze rozgrzewają się w mikrofalówkach do bardzo wysokich temperatur i mogą się zapalić.
Sufletów, omletów, ciast biszkoptowych, ptysiowych i bezów. Wypieki, które wyrastają podczas pieczenia nie udają się w mikrofalówce.
Ciast kruchych i francuskich. Są wprawdzie kruche, ale się nie zrumienią. Żeby upiec kruche ciasto z nadzieniem, trzeba oddzielnie piec ciasto, osobno nadzienie. Ciasto mikrofalowane razem z nadzieniem ma surowy smak i łatwo się przypala.
Wykwintnych wypieków. Bardziej wyszukane wypieki, np. ciasto czekoladowe lub babka maślana są smaczniejsze, jeśli upieczemy je w tradycyjnym piekarniku. Natomiast znakomicie udają się w mikrofalówce "szybkie" ciasta.
Suchych makaronów. Dłużej gotują się one w mikrofalówce niż na kuchence gazowej lub elektrycznej.
Jakie potrawy udają się w mikrofalówce?
Przede wszystkim warzywa. Zachowują swoją piękną, świeżą barwę, maksimum witamin i mikroelementów. Gotowe potrawy z warzyw mają tak intensywny, naturalny smak, że dodatek soli często staje się zbędny.
Ryby. Przyrządzane w mikrofalówce są doskonałe, można je porównać jedynie do ryb opiekanych na węglu drzewnym. Ryba jest soczysta, białko równomiernie ścięte. Nie ma obawy, że podamy rybę ze zrumienioną skórką i surowym lub wysuszonym mięsem w środku.
Przede wszystkim potrawy mięsne, np. paprykarz, gulasz i potrawki. Przyrządza się je bardzo szybko, a mięso jest soczyste i smaczne.
Wiele rozmaitych zup. Gotuje się je w głębokich naczyniach żaroodpornych. Zupy przygotowane w mikrofalówce są smaczne, nigdy się nie przypalają, ani nie przywierają do dna naczynia. Wywary mięsne lub warzywne, rosoły i inne gotowane przez 20-40 minut uzyskują taki sam smak jak te gotowane na zwykłej kuchence przez 2-3 godziny.
Desery owocowe, dżemy, konfitury, sosy do mięs, leguminy, pasztety.
Ważną zaletą mikrofalówki jest to, że do przygotowywanych w niej potraw rzadko potrzebny jest tłuszcz. Masło, oliwę lub smalec dodaje się jedynie do smaku. Poza tym, co równie ważne, można w niej przyrządzać niewielkie porcje, nawet dla jednej osoby, przy małym zużyciu energii i w krótkim czasie. Można również cały posiłek przygotować na jednym talerzu (jest nawet zalecane, aby warzywa poddawać mikrofalowaniu razem z głównym daniem).

Jaką kuchenkę kupić?
Sklepy z artykułami gospodarstwa domowego oferują bardzo dużo kuchenek rozmaitych firm – od najprostszych i najmniejszych poczynając, na stosunkowo dużych, skomplikowanych kończąc. W tych najprostszych czas pracy ustawia się samemu, w nowoczesnych zaś są automatyczne i elektroniczne programatory.

Kuchenki mają różne moce, od 400 do 1000 W. Im jest ona większa, tym szybciej można potrawy rozmrozić, podgrzać, ugotować lub upiec. W mikrofalówce o niskiej mocy (400-500 W) wydłuża się czas mikrofalowania, co powoduje zwiększenie zużycia energii elektrycznej. Przy wysokich cenach za elektryczność bardziej opłacalne jest kupno kuchenki o pełnej mocy (650-700 W).

Rozmiar mikrofalówki nie ma większego znaczenia. Wskazane jest, aby miała ona przynajmniej czterostopniową regulację wyjściowej mocy, w przybliżeniu 700 W, przez 360 W i 180 W, do 90 W. Pozwala to na zmniejszanie mocy wyjściowej przy delikatnych potrawach z jaj, serów i mięs.

Kuchenki najprostsze, w których można jedynie rozmrażać i podgrzewać produkty, z reguły mają tylko talerz obrotowy z podstawką. Do niektórych modeli dołączony jest oprócz tego ruszt do rozmrażania i pokrywka do nakrywania naczyń.

Są też kuchenki wyposażone w grill – tradycyjny, w kształcie płasko wygiętej grzałki, lub kwarcowy, w postaci dwóch wydłużonych lamp kwarcowych – z reguły umieszczony pod sufitem mikrofalówki. Kuchenki z grillem są wyposażone w tzw. wysoki ruszt, który ustawia się na obrotowym talerzu.

Nowocześniejsze kuchenki z grillem mają ponadto niski ruszt i tzw. gorący talerz pokryty teflonem, potocznie nazywany crispem. Talerz crisp pod działaniem mikrofal nagrzewa się do temperatury ok. 200oC, dzięki czemu – przy jednoczesnym włączeniu grilla i grzania mikrofalowego – przypieka się wierzch i spód potrawy. Na tym talerzu produkty opieka się na chrupko także bez tłuszczu. Talerz crisp ma zastosowanie przy pieczeniu ciast, pizzy i frytek.

W wielu nowoczesnych kuchenkach zastosowano wymuszony obieg powietrza wewnątrz urządzenia, nazywany termoobiegiem. Pieczony produkt otoczony jest strugami gorącego powietrza napływającego od strony tylnej ścianki kuchenki, w której zamocowany jest wentylator. Za wentylatorem umieszczono grzałkę o regulowanej mocy, nagrzewającą powietrze do temperatury 50-250oC.

Starsze modele kuchenek mikrofalowych są sterowane mechanicznie pokrętłami i przyciskami elektrycznymi. Kuchenki nowszej generacji, nawet te z ograniczoną liczbą funkcji, mają układy sterowania elektronicznego z wyświetlaczem różnych parametrów: funkcji, czasu, temperatury, itp.

Spotyka się też modele z systemem nawigacji gotowania, zwanym też elektronicznym suflerem. W takich kuchenkach wystarczy tylko wcisnąć przyciski określające rodzaj i masę wstawionych produktów, a automat sam wskazuje, jakie czynności należy wykonać.

Ile kosztują?
Cena zależy od wielkości kuchenki, liczby wykonywanych funkcji, stopnia automatyzacji poszczególnych czynności i od wyposażenia.

Kuchenki najprostsze, w których można tylko rozmrażać i podgrzewać produkty, kosztują od 600 do 1000 zł, przy czym górna cena dotyczy modeli większych, wyposażonych w system nawigacji gotowania i elektroniczne sterowanie.
Najczęściej spotykane kuchenki z grillem tradycyjnym można kupić w cenie od 700 zł, a te z grillem kwarcowym i automatyzacją procesów gotowania są droższe, kosztują ok. 1500 zł.
Kuchenki z grillem, wyposażone w program crisp i niezbędny do tej funkcji talerz crisp oraz niski ruszt, kosztują średnio ok. 1600 zł.
Kuchenki wyposażone w termoobieg powietrza możemy kupić w cenie ok. 1800 zł. Kuchenki te mają zwykle wszystkie funkcje przygotowywania potraw. Różnią się między sobą wielkością, stopniem automatyzacji i dodatkowym wyposażeniem (np. w obrotowy rożen).
Najszerszą ofertę prezentują: amerykański Whirpool, francuski Moulinex, włoskie DeLonghi, Ardo i Candy, japońskie Panasonic i Sharp oraz koreańskie Samsung, Deawoo i LG Electronics. Nasz Polar i Wrozamet proponują kilka modeli małych kuchenek mikrofalowych, z niemal wszystkimi funkcjami użytkowymi, jakie mają urządzenia znanych firm zagranicznych.

http://www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=52

 

5 comments for “Mikrofalówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *