Baza najlepszych przepisów na ryby. Tuńczyk z rusztu Basi. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: tuńczyka, oliwy z oliwek soku z cytryny, czosnku i cebuli.
Składniki:
- 5 steków z tuńczyka
- 1/3 szkl oliwy z oliwy
- 1/3 szkl soku z cytryny
- ¼ szkl liści kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Steki z tuńczyka delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miski wlać sok z cytryny i oliwę z oliwek.Dodać do niej kolendrę.Szalotkę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do reszty składników.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć steki.Odstawić je na około 2 godziny.Po tym czasie kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować po kilka minut z każdej ze stron.
Liczba porcji: 4