Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Truskawkowa rolada

Składniki

  • 50 dkg pokrojonych truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 2 szklanki tłustej gęstej
  • cukier puder


 

Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem nasączonym olejem W dużej misie ubijać jajka do momentu aż będą gęste, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i wodę, ubijanie zakończyć kiedy masa będzie jednolita. Płynną masę wylać na przygotowaną blachę i piec w nagrzanym piekarniku 12 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane i sprężyste. Wyłożyć ciasto odwracając blachę na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę, ostrożnie usunąć papier piekarniczy. Za pomocą wałka delikatnie rozwałkować ciasto wszerz, zwinąć w rulon uważając aby go nie uszkodzić. Wystudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i równomiernie rozłożyć na płacie ciasta, na śmietanie ułożyć truskawki i delikatnie zwinąć roladę. Schłodzić i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *