Składniki
- 50 dkg pokrojonych truskawek
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 szklanki tłustej gęstej
- cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem nasączonym olejem W dużej misie ubijać jajka do momentu aż będą gęste, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i wodę, ubijanie zakończyć kiedy masa będzie jednolita. Płynną masę wylać na przygotowaną blachę i piec w nagrzanym piekarniku 12 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane i sprężyste. Wyłożyć ciasto odwracając blachę na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę, ostrożnie usunąć papier piekarniczy. Za pomocą wałka delikatnie rozwałkować ciasto wszerz, zwinąć w rulon uważając aby go nie uszkodzić. Wystudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i równomiernie rozłożyć na płacie ciasta, na śmietanie ułożyć truskawki i delikatnie zwinąć roladę. Schłodzić i podawać.