Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 ½ szkl. mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szkl. mleka
- ½ kostki masła
- maliny
- cukier puder
- tłuszcz do formy
- tarta bułka do formy
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z ½ szkl. cukru.
Natomiast resztę cukru razem z białkami ubić na sztywną pianę.
Następnie mąkę wymieszać z 2 łyżkami wrzącej wody po czym dodać do niej proszek do pieczenia oraz mleko.
Całość dokładnie wymieszać, dodać masło oraz żółtka.
Gdy składniki się połączą dodać ubite białka, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Na wierzchu ciasno ułożyć maliny przecięciem do góry.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu pokroić ciasto w trójkąty.