Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagodowy torcik

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 ½ szkl. maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szkl. mleka
  • ½ kostki masła
  • jagody
  • cukier puder
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy

 

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć z ½ szkl. cukru.
    Natomiast resztę cukru razem z białkami ubić na sztywną pianę.
    Następnie mąkę wymieszać z 2 łyżkami wrzącej wody po czym dodać do niej proszek do pieczenia oraz mleko.
    Całość dokładnie wymieszać, dodać masło oraz żółtka.
    Gdy składniki się połączą dodać ubite białka, delikatnie połączyć.
    Powstałe ciasto przelać do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Na wierzchu ciasno ułożyć jagody.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *