Składniki:
- gotowy blat biszkoptowy
- 3 żółtka
- 100 g masła
- ½ szkl. cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- puszka ananasa w syropie
- sok z cytryny
- bita śmietana
Sposób wykonania:
- Jedną galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu.
Następnie masło utrze z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, pokrojonego ananasa oraz połowę syropu z pod ananasa.
Dokładnie wymieszać i dodawać tężejącą galaretkę.
Krem rozsmarować na blacie biszkoptowym i wstawić do lodówki.
Resztę syropu przelać do rondelka, wlać tyle wody aby płynu było około 1 ½ szklanki
Doprowadzić do wrzenia i rozpuścić druga galaretkę, cały czas mieszając.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto wyjąć z lodówki i na kremie wylać 3 łyżki galaretki, gdy zastygnie ułożyć pozostałego ananasa i zalać pozostałą galaretką.
Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.