Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort herbaciany

Składniki:

  • 2 gotowe blaty biszkoptowe
  • 4 torebki zielnej herbaty
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 30 g orzeszków pistacjowych
  • 1 szkl. śmietanki kremówki
  • ½ szkl. wody z sokiem cytrynowym
  • owoc mango
  • listki bazylii

Sposób wykonania:

  1. Żółtka razem z cukrem waniliowym, cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny utrzeć.
    W między czasie herbatę zalać  wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
    Następnie do masy wlewać małym strumieniem napar z herbaty cały cza mieszając.
    Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, połączyć.
    Śmietanę ubić, wymieszać z pistacjami i dodać do kremu.
    Kremem przełożyć blaty biszkoptowe, nasączone ponczem smarując nim również wierzch ciasta.
    Udekorować mango oraz listkami bazylii.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *