Składniki:
- 2 gotowe blaty biszkoptowe
- 4 torebki zielnej herbaty
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 30 g orzeszków pistacjowych
- 1 szkl. śmietanki kremówki
- ½ szkl. wody z sokiem cytrynowym
- owoc mango
- listki bazylii
Sposób wykonania:
- Żółtka razem z cukrem waniliowym, cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny utrzeć.
W między czasie herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
Następnie do masy wlewać małym strumieniem napar z herbaty cały cza mieszając.
Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, połączyć.
Śmietanę ubić, wymieszać z pistacjami i dodać do kremu.
Kremem przełożyć blaty biszkoptowe, nasączone ponczem smarując nim również wierzch ciasta.
Udekorować mango oraz listkami bazylii.