Składniki:
- biszkopciki
- oliwa do formy
- 1 szkl. mielonych orzechów do posypania formy
- ½ szkl. słodkiej śmietanki
- 1 szkl. zmielonych orzechów
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- kostka masła
- 50 g ciemnego rumu
Sposób wykonania:
Śmietankę doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i połączyć z orzechami, odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie gdy orzechy napęcznieją posypać nimi formę wysmarowana oliwą.
Następnie rozłożyć biszkopty i wstawić do lodówki.
W między czasie jajka ubić razem z cukrem a masło ucierać do momentu jak się spieni po czym nie przerywając ucierania dodawać jajka, orzechy oraz śmietankę.
Całość dokładnie wymieszać pod koniec dodając jeszcze alkohol.
Powstałą masę wylać na biszkopty i włożyć do lodówki jeszcze na 2 godziny.