Typowo letnie ciasto lekko kwaśnawe ale w tym tkwi jego urok.
Składniki:
• biszkopty okrągłe 1 paczka
• serek biały 1/2 kg
• śmietana kremówka 400 ml
• śmietan fix 2 sztuki
• żelatyna 6 łyżek
• mleko 1/3 szklanki
• woda 1/3 szklanki
• zmiksowane jeżyny 300 ml – możecie je dodatkowo przetrzeć przez sitko
Sposób przyrządzenia:
Dwie łyżki żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do miseczki odkładamy 8 łyżek jeżynowego musu i wlewamy tę rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Kremówkę ubijamy z śmietan fixem i dodajemy do serka. Dokładnie łączymy. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i ostudzoną dodajemy do masy śmietanowo-serkowej. W tortownicy o śr. 21 cm układamy biszkopty na spodzie i bokach. Masę serową dzielimy na cztery części. Jedną zostawiamy białą.Do pozostałych dodajemy (każda masa w osobnym pojemniczku):
– I warstwa 6 łyżek musu
– II warstwa 4 łyżki musu
– III warstwa 2 łyżki musu
i dokładnie mieszamy.
Na biszkopty wylewamy I warstwę i wkładamy do lodówki do stężenia. Na to 2 łyżki musu jeżynowego i do lodówki.Potem warstwa II i ponownie mus i warstwa III i znowu mus.Na samą górę dajemy warstwę białą.
Za każdym razem gdy nakładamy nową warstwę musimy ja wkładać do lodówki do stężenia – nie do całkowitego ale do takiego momentu gdy możemy już nałożyć kolejną. Górę dekorujemy pozostałymi 2 łyżkami musu robiąc pajęczynkę i układamy na to jeżyny.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa