Składniki:
• 5 żółtek
• 5 łyż. cukru pudru
• 250 g Serka Mascarpone
• 200 ml. ubitej śmietany 30 %
• 0,50 ml Amaretto lub Burbonu
• 14 małych biszkopcików
• szklanka kawy z ekspresu (niekoniecznie może być rozpuszczalna, ale niesypana).
Przepis na 7 lub 8 pucharków.
Sposób przyrządzenia:
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, następnie dodajemy Mascarpone i połowę Amaretto lub Burbonu, dodajemy ubitą śmietanę.
Do schłodzonej kawy dodajemy resztę Amaretto lub Burbonu. Do pucharków nakładamy odrobinę masy i układamy namoczone w kawie biszkopciki, ponownie dodajemy odrobinę masy i następna warstwę biszkopcików, i resztę masy wykładamy do pucharków. Dekorujemy wiurkami czekolady.
Wsadzamy do lodówki by masa ściągnęła lub spożywamy od razu.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Życie we śni