Tiramisu bez śmietany przepis na około 10 pucharków.
Składniki:
-
- 4 jajka
- 10 g cukru zwykłego
- 10 g cukru pudru
- 500 g Serka Mascarpone
- 100 ml. Amaretto
- 16 lub 18 małych biszkopcików
- 200 ml kawy rozpuszczalnej (lub z ekspresu).
Sposób przyrządzenia:
Oddzielamy białko od żółtek, do oddzielnych miseczek, Następnie ucieramy żółtka z cukrem pudrem aż zbieleją. Dodajemy serek Mascarpone i Amaretto. Ubijamy białko z cukrem zwykłym na sztywną masę, następnie dodajemy do utartych żółtek i serka Mascarpone. Tak powstałą masę szprycujemy na dno pucharków, i układamy na niej namoczony w kawie biszkopt, i następnie szprycujemy masę i znów biszkopcik, i wykańczamy do pełna masą. Tak zrobione pucharki wkładamy do lodówki i zostawiamy na około godzinę, przed podaniem posypać kakao.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Życie we śnie