Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tiramisu

Tiramisu bez śmietany przepis na około 10 pucharków.

Składniki:

    • 4 jajka
    • 10 g cukru zwykłego
    • 10 g cukru pudru
    • 500 g Serka Mascarpone
    • 100 ml. Amaretto
    • 16 lub 18 małych biszkopcików
    • 200 ml kawy rozpuszczalnej (lub z ekspresu).

 

Sposób przyrządzenia:
Oddzielamy białko od żółtek, do oddzielnych miseczek, Następnie ucieramy żółtka z cukrem pudrem aż zbieleją. Dodajemy serek Mascarpone i Amaretto. Ubijamy białko z cukrem zwykłym na sztywną masę, następnie dodajemy do utartych żółtek i serka Mascarpone. Tak powstałą masę szprycujemy na dno pucharków, i układamy na niej namoczony w kawie biszkopt, i następnie szprycujemy masę i znów biszkopcik, i wykańczamy do pełna masą. Tak zrobione pucharki wkładamy do lodówki i zostawiamy na około godzinę, przed podaniem posypać kakao.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Życie we śnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *