Składniki:
- 1 ½ szkl. mąki
- żółtko
- ½ kostki masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka mąki
- tłuszcz do formy
- śmietanka
- łyżeczka cukru pudru
- szczypta cukru waniliowego
- śliwki węgierki
- szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Mąkę, żółtka, masło, cukier oraz sól dokładnie ze sobą wyrobić po czym uformować ciasto w kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim dni i boki formy do tart wysmarowanej tłuszczem.
Następnie rozłożyć śliwki przekrojone na połówki.
Posypać je cynamonem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Przed podaniem polać śmietanka ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.